Over Weerter Gemengd Koor Vivace

Weerter Gemengd Koor ”Vivace” is opgericht in 1970. Vivace zet zich in voor goede koormuziek, voor verrijking van het culturele leven in Weert en daarbuiten. Dus óók voor jou!

Vanaf zijn ontstaan in 1970 heeft het koor zich voortdurend muzikaal doorontwikkeld. Er wordt veel geïnvesteerd in de muzikale vorming van de zangers en zangeressen. Veel studies, workshops en koorscholingen werden en worden gehouden om het koor op een hoog niveau te brengen en te houden. Ook de brede repertoirekeuze is van grote invloed op de kwaliteit van het koor. ”Vivace” heeft zo’n 50 leden van gevarieerde leeftijd. Ongeveer twee derde daarvan zijn dames en een derde heren.

Het koor geeft enkele malen per jaar een concert, telkens met een geheel eigen sfeer. Vaak alleen maar vaak ook samen met andere (internationale) koren en bekende ensembles en solisten. Eenmaal in de twee à drie jaar gaat het koor op concertreis; in de voorbije jaren verzorgde Vivace in vele buitenlanden concerten. Vivace wil bijdragen aan de verrijking van het culturele leven door kwalitatief hoogwaardige concerten te verzorgen. Tegelijkertijd biedt Vivace voor amateur zangers en zangeressen met enige ambitie het platform om hun hobby op een goede en gezellige manier te kunnen uitoefenen.

Heb je interesse om mee te zingen, kom dan eens (vrijblijvend) luisteren bij een van onze repetities (gebruik het contactformulier)

Wilt u onze concerten bijwonen, raadpleeg dan de concertagenda. De lokale Weerter media berichten doorgaans over onze optredens.

Draagt u amateurkoormuziek in het algemeen en Vivace in het bijzonder een warm hart toe? Er bestaat een stichting “Vrienden van Vivace”. Donaties zijn zeer welkom én goed besteed. Wij nemen graag contact met u op om u in een persoonlijk gesprek te informeren over de mogelijkheden tot sponsoring of het doen van een donatie. Neem contact op met het koorsecretariaat.  

Vivace is in staat om een bijzondere gebeurtenis binnen uw bedrijf luister bij te zetten. Een optreden maakt uw bedrijfsfeest tot een unieke gebeurtenis. Geïnteresseerd? Neem contact op met het koorsecretariaat.  

Onze dirigent

dionritten

Dion Ritten (16 juni 1958) behaalde zijn music degree aan het Maastrichts Conservatorium. Aan hetzelfde Conservatorium studeerde hij Koordirectie en vervolgde die studie aan de Staatliche Hochschule für Musik Rheinland Grenzland in Aken (D). Daarna studeerde hij Orkestdirectie bij professor Louis Weemaels, gerenommeerd oud–dirigent van het Nationaal Orkest van België. Sindsdien heeft Dion Ritten vele koor – orkestproducties gedirigeerd, waaronder producties met medewerking van het Limburgs Symphonie Orkest, het Kerkraads Symphonie Orkest, het Tegels Symphonie Orkest, het Kamerorkest Musica Mosa en vele andere instrumentale ensembles. Hij werkt regelmatig samen met bekende solisten, instrumentalisten en ensembles.

Dion Ritten is momenteel dirigent van Weerter Gemengd Koor Vivace, Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor (www.nijmeegsmannenkoor.nl), Kamerkoor Limburg (http://kamerkoorlimburg.nl/), Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging (http://www.krzm.nl/), Kamerkoor Cantate Venlo  (http://kamerkoorcantate.nl/) en Mannenkoor Beeker Liedertafel (http://www.beekerliedertafel.nl/).

Dion is oprichter en artistiek directeur van het tweejaarlijkse Cantarode Internationaal Koorfestival & Competitie in Kerkrade (http://cantarode.nl/), dat voor de eerste maal plaats vond in 2014 en uitgroeit tot een van de prestigieuze koorfestivals in Europa. Hij is nationaal en internationaal een gewild en geliefd jurylid bij competities en geeft workshops. (Festivals Europa, Choralies Frankrijk en World Symposium)

Dion neemt regelmatig deel aan diverse internationale symposia en workshops op het gebied van de koorzang, onder meer in België, Duitsland, Tsjechische Republiek, USA en Japan, waar hij ook met zijn koren optreedt. Met diverse koren heeft hij nationale en internationale prijzen gewonnen, zoals winnaar van het Nederlands Koorfestival en prijswinnaar van het prestigieuze Internationale KammerChor Wettbewerb Marktoberdorf.

Dion Ritten is actief lid van de International Federation for Choral Music (IFCM), de American Choral Directors Organization (ACDA) en de federatie voor Europese koren Europa Cantat.

De begeleiding

veronjongstra

Véron Jongstra begon haar pianostudie bij privé-docent Jan Kollee. Vanaf haar 17e volgde zij lessen aan de Muziekschool Weert, waar zij zich voorbereidde op het toelatingsexamen piano aan het Maastrichts Conservatorium. In 1984 begon zij haar beroepsopleiding Hoofdvak Piano aan het Maastrichts Conservatorium bij Avital Schönfeld, alwaar zij in 1990 het diploma Docerend Musicus Piano behaalde. Zij vervolgde haar opleiding aan het Rotterdams Conservatorium bij Michael Anderson en behaalde het diploma Uitvoerend Musicus in 1993. Verder behaalde zij het diploma Koordirektie van de S. N. K. aan de Muziekschool Beek.

Véron is momenteel als docent verbonden aan de Stichting Streekmuziekschool Kerkrade en aan de Stichting Kreato Thorn. Regelmatig begeleidt zij solozangers als Ernst Daniël Smid, Harrie Peeters, Hub Claessens, Frans Kokkelmans, Wendy Kokkelkoren, Corinne Romijn, Kim Savelsbergh, Daphne Ramaekers, Janine Kitzen, Pascal Pittie, Lien Haegeman, Claudia Couwenbergh e.a.
Naast solistische optredens, zowel met orkest als in de vorm van recitals, begeleidt zij regelmatig koren, instrumentale solisten en vormt zij een pianoduo met Esther Zaad. In 2006 voerde zij het 1e Pianoconcert van P. I. Tchaikovsky uit met het Kerkraads Symphonie Orkest.

Véron begeleidt WGK Vivace én heeft de functie van tweede dirigent. Als dirigent is zij tevens verbonden aan Femmes Vocales te Meijel en Kamerkoor Incanto.

Zangweek in Frankrijk

chateau-poetique_bewerkt

Ieder jaar in de zomer organiseren wij een zangweek in Frankrijk met open inschrijving; ook als je geen lid bent van ons koor kun je je daarvoor inschrijven. Wij ontvangen je in een prachtig kasteel in een mooie landelijke omgeving in de Franse Haute-Saône. Iedere dag repeteren we van een uur of negen tot kort na de lunch. In de middag kies je jouw eigen programma of schrijf je in voor optionele workshops. De week wordt op vrijdagavond afgesloten met een concert met publiek in een prachtige ambiance.

Meer weten of aanmelden? Ga naar onze website: www.zingeninfrankrijk.org